Translate

понеділок, 25 лютого 2013 р.

                                             Кити







Кити (грец. κῆτος «морське чудовисько») — нетаксономічна група, найбільші види морських ссавців ряду китоподібних.
Обсяг поняття

Кити — це нетаксономічна група, що об'єднує найбільших представників ряду. До китів не відносять дельфінів та морських свиней. Натомість, до китів часто зараховують косаток та гринду, які насправді належать до дельфінів.

У наш час через китобійний промисел багато видів китів перебуває на межі вимирання. Наприклад, дуже мало залишилося синіх і сірих китів. Незважаючи на таку трагічну ситуацію, деякі країни світу досі полюють на морських ссавців.

Вважається, що китоподібні походять від наземних тварин, а саме парнокопитних ссавців, які близько 50 млн. років тому населяли території сучасної Азії та Середземного моря. Щоправда, останні відкриття показують, що найстародавнішнім предком китів була невелика тварина індохіус, розміром з кішку. Істота вела як наземний спосіб життя, так і водний. В середню епоху палеогенового періоду предки китів почали пристосовуватися до життя у воді і з часом взагалі перестали виходити на сушу. Внаслідок цього їхні тіла стали набагато обтічнішими, а передні кінцівки поступово перетворилися на плавники. Волосяний покрив зник, відмерли задні кінцівки, а натомість розвинулися хвости і з'явився підшкірний жир.

Є багато версій, що спростовують наведену вище офіційну версію розвитку китоподібних. Проте беззаперечно, що предками китів були ссавці, які спочатку вели наземний спосіб життя. Зв'язок між парнокопитними та зубатими китами доведено на біохімічному рівні.

Китоподібні (1-Гренландський кит; 2-Косатка; 3-Eubalaena; 4-Кашалот; 5-Нарвал; 6-Синій кит; 7-Кит-полосатик; 8-Білуха — білий кіт)

У цілому, китоподібні поділяються на два підряда. До першого належать так звані вусаті кити, а до другого — зубаті.

Горбань, один з представників вусатих китів

Вусаті кити замість зубів мають китові вуса, які застосовуються для фільтрації з води планктону, ракоподібних та дрібної риби.

Північноатлантичний кит (мати і дитина)

Китовим вусом називають рогові пластинки на верхній щелепі тварини. В залежності від виду та розмірів кита таких пластинок може нараховуватися близько 800, а їхня довжина коливається від 20 до 450 см. Пластини розщеплені на довгі тонкі щетини і являють собою фільтр. На морді вусатих китів також є вібриси — поодинокі волоски для дотику.

Наразі беззубі кити є найбільшими ссавцями на планеті, адже їхній розмір подекуди становить понад 30 метрів, а маса — 160 т.

Цей підряд включає в себе 10 видів: горбань, сірий, синій, південний, карликовий, гренландський, фінвал, малий полосатик, сейвал та кит Брайда.

Зубаті кити, на відміну від своїх родичів, мають у своєму арсеналі від 1 до 240 зубів. Їхня довжина становить від 1,5 до 20 м.

Підряд зубатих китів нараховує 4 родини (кашалотові, річкові дельфіни, клюворилі та дельфінові).

Немає коментарів:

Дописати коментар