Translate

середу, 27 лютого 2013 р.

                                         Оленеві



Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Metazoa)
Тип: Хордові (Chordata)

Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Надряд: Китопарнокопитні (Cetartiodactyla)
Ряд: Оленеподібні (Cerviformes)

Підряд: Жуйні (Ruminantia)
Родина: Оленеві (Cervidae)

Підродини
Cervinae
Hydropotinae
Muntiacinae
Odocoileinae

Посилання
NCBI: 9850
Віківиди: Cervidae



Оленеві (Cervidae) — родина ссавців з підряду жуйних ряду Оленеподібні (Cerviformes). Родина складається з 30 видів. Багато видів із даної родини взяті під охорону.
Величина оленевих може бути в межах десь від величини зайця до величини коня. Найбільший представник оленевих — лось. Однією з характерних рис оленевих є роги, які присутні, як правило, лише в самця у зрілому віці. Рогів немає у самиць та дитинчат оленевих (хоча, наприклад, самки північних оленів мають роги). Олені покриті густою та короткою шерстю, переважно чорного, білого, сірого, коричневого забарвлень. У багатьох видів є хвости малої довжини: 1-10 см.

Оленеві добре бігають. При невдалому нападі хижака на оленя, хижак часто може постраждати від рогів. У темний період доби оленеві погано бачать, через що часто стають здобиччю хижаків.

Полювання на оленів окремих, поширених видів дозволяється під час сезону полювання. Вбивство більшості оленевих суворо заборонене.

Один самець живе з багатьма самками. У період розмноження самець захищає самку, часто жертвуючи своїм життям. Коли народжуються дитинчата, батьки піклуються про них. Часто малі дитинчата стають здобиччю для хижаків, коли поблизу немає батьків. Якщо батьки зачули небезпеку, вони в першу чергу дбають про збереження життя дитинчатам.

Немає коментарів:

Дописати коментар