Translate

субота, 23 лютого 2013 р.

  Поштовий голуб (Columba livia var. domestica) — приручений підвид сизого голуба.
Поштові голуби — голуби, що залучаються до передачі вістей. Особливих, різко окреслених порід поштових голубів не існує, а необхідні здібності виробляються поступовим підбором (селекцією), ретельним доглядом, тренуваннями.



                                              Розведення


Голуби, що звикли до місця свого постійного перебування, повертаються у своє гніздо при першій нагоді. Особливо здатні до цього деякі види голубів. Голуб'ятні заселюють голубами від 30-, 35-денного віку, бо молодші за віком багато їдять, а старіші можуть пропасти при вильоті. Голубів таврують і заносять до книги, де позначається №, час народження, стать, № гнізда і напрямок дресирування. Тавро накладується на три перші пір'їни правого крила, а номер голуба ставиться обобіч або вище тавра.

Голуб'ята дорослішають на п'ятому місяці, а на шостому приступають до парування. Приблизно на 14 день після парування самка кладе перше яйце близько ополудні, а друге на третій день між 4 та 6 годиною вечора. Голубка зазвичай відкладає два яйця, але трапляється, що молоді несуть тільки одне, а якщо трапляється три, то його підкладають неодруженій голубці, яка свого гнізда не має. Іноді яйця бувають без шкаралупи, якщо в голуб'ятні брак вапна і солі. Якщо голубка знесла тільки одне яйце, то треба підкласти ще одне, бо на одному голуби нетвердо сидять.
Висиджування

 Висиджування яєць починається негайно від кладки 2-го яйця. Висиджування проводиться обома батьками по черзі, причому самці від 9-10 години ранку до 3-4 години пополудні, а самки в інший час. На третій день висиджування запліднене яйце втрачає свою прозорість і шкаралупа стає біло-матового кольору, а потім сірим. Незапліднене яйце зберігає свою первісну прозорість, тільки шкаралупа робиться шерохуватою і на струс відчувається всередині сплеск рідини. Якщо обидва яйця незапліднені, то треба їх батькам для годування підкласти чужих пташенят, в іншому випадку голуби, не маючи можливості позбутися поживного соку в зобах, можуть небезпечно захворіти.Пташеня

                                              Пташеня


Голуб'ята виходять сліпими і зовсім безпорадними. Свійські голуби виявляють батьківську ніжність. Вони, подібно до ссавців, перші дні годують пташенят жовтуватою рідиною, схожою на молоко («пташине молоко»), що виділяються у голубки і голуба. Потім до цієї рідини примішується кашка із зерен, і тільки згодом вони годують дітей розпухлим в зобу насінням. Якщо діти втрачають матір, самець спроможний їх вигодувати. Якщо вони втратили батька, то ризикують померти з голоду. Коли голубенятам мине 14 днів, вони вкриваються густим пухом, а батьки знов готують собі гнізда і сідають на яйця. З часу появи першого пір'я голуби зігрівають пташенят тільки вночі. Через два тижні зовсім перестають сидіти на них.

                                           Парування



Голуби живуть парами. Обраних самця і самку замикаються на 2 або 3 дні в особливий ящик, якщо вони залишаються разом, то парування здійснилося. Не слід парувати між собою рідних за батьками голубів, бо це призводить до виродження породи. Голуб'ят погано виховують свій перший приплід. Голубів відділяють з метою утримати їх від розмноженя в той час, коли він буває не потрібен. У ці дні корисно обмежити їх в їжі, а з другої половини березня почати давати стільки корму, скільки вони зможуть з'їсти, тому що починається кладка яєць, висиджування і викормлення пташенят.

Влітку голуби несуться три рази, виводять вони і взимку, якщо їх тримати в теплі. Холод для голубів не шкодить, але зупиняє на кілька місяців кладку яєць. Кращими голуб'ятамі вважаються ті, що походять від 3-х, 4-річних пар. Плідність голубів зменшується на 7-му, 8-му році, а на 11-му, 12-му припиняється. Живуть голуби до 25 років. З метою удосконалення поколінь потрібно знищувати або подкладувати іншого пташенята під іншу пару. Від цього кількість припліду може зменшитися, але загалом чисельність зграї збільшиться, через зменшення відсотка пропажі під час дресирування. Віднімати пташенят слід по черзі, то голуба, то голубку. Кращий з виводків весняний, а ті що народились під час линькі батьків зазвичай хворіють. Хворих голубів не слід тримати разом зі здоровими. Голуби линяють щорічно, причому все пір'я оновлюються не більше одного разу.

Немає коментарів:

Дописати коментар